Nákupy

Problém so zbernými nádobami


Ľudstvo vyprodukuje veľké množstvo odpadkov za rok. Práve pre to sa zavádza triedenie a recyklovanie odpadov. Odpadky by sme sa mali v prvom rade naučiť triediť. Nie každý sa vyzná vo farebných prevedeniach odpadkových košov. Neviete ani vy, čo do akej plastové nádoby na odpady, plastové nádoby na odpad patrí? Čo do nej môžete vložiť? Ja mám veľkú dilemu v tom, kde mám hodiť krabicu od mlieka. Patrí medzi papier alebo plast? Krabica od mlieka síce je vyrobená z papiera, no vo vnútri obsahuje ochrannú vrstvu, ktorá sa zaraďuje medzi plasty. Celkovú krabicu od mlieka by som teda mala vhodiť do plastov.

smetiarske auto

Je to však divné, pretože vonkajší obal je krabicový materiál. Aj vy mávate niekedy takúto dilemu, kedy neviete, čo máte kde roztriediť? Triedenie odpadu nie je jednoduchou záležitosťou. Niektoré babičky to nevedia doteraz. Boli zvyknuté, že doma vlastnia len jednu nádobu na odpad. Tou nádobou je smetný kôš. Teraz musia vlastniť až niekoľko rôznych plastových nádob a veľakrát sa aj pomýlia, kde čo majú vložiť. To sa nestáva len babičkám, ale mnohým ľuďom. Triedenie býva aj častou témou v rôznych domácnostiach. Niekto si môže myslieť, že na čo by sme mali mať rôzne nádoby na odpadky, keď nemáme vonku odpadové nádoby na triedenie? Na sídliskách je veľký problém v nedostatku zberných odpadových nádob. Ja pred svojim panelákovým domom mám len odpadové nádoby na komunálny odpad.

odpadky

Ako mám teda triediť odpad, keď sa také plastové nádoby na odpady pri mne ani len nenachádzajú? Čo mám behať až na druhé sídlisko, aby som odhodila smetné koše? Jasné, že plastovými nádobami v byte nedisponujem. Nemám to kde odhodiť. Mnoho domácností má tento problém. Iné je to, ak bývate v rodinnom dome. Vtedy máte možnosť triedenia omnoho viac. Problém so smetnými nádobami si všímame s manželom už veľmi dlhú dobu. Ľudia minule vyhodili celý gauč z obývacej miestnosti rovno za smetné nádoby. A ten tam rozhodne nepatrí. Musela som na to upozorniť cez sociálnu sieť. Kompetentní ľudia to nakoniec zorganizovali, aby gauč zmizol spoza smetných košov. Cítila som sa dobre, nakoľko som pomohla k čistejšiemu prostrediu.